Eric Leltz  RSS feed    

Risico analyse voor Ede-oost

Donderdag 04 december 2008

Vandaag was er een informatieve bijeenkomst over de Ede-oost. Central stond de risico analyse voor de opbouw en inrichting van dit gebied. De risico analyse is opgesteld ver voor dat de kredietcrisis om de hoek kwam kijken. En nu met een recessie in het verschiet is het toch wel belangrijk om de financiële zaken nog eens tegen het licht te houden. Dat hebben we dan ook gedaan. Ik kan er helaas niet uitvoerig over schrijven want het was een besloten bijeenkomst. De reden hiervan is dat er cijfers op tafel kwamen die de onderhandelingspositie van de gemeente kunnen ondermijnen.

Hoe gaan we Ede-oost inrichten?

Dinsdag 28 oktober 2008

Vanavond stond een workshop over de mogelijke inrichting van Ede-oost op het programma. Twee advies bureaus zijn hier mee bezig. En zij overleggen met een aantal mensen hierover. Hoe ze dit doen en met wie ze dit doen, is mij wel duidelijk maar waarom juist met deze personen is wel weer een vraag voor mij. Aan de hand van zogehete ateliers wordt door deze mensen invulling gegeven aan de ruimte. Vorige week was het eerste atelier en de resultaten mochten we nu bekijken. In dit atelier, maar in gewoon Nederlands spreken we over “bijeenkomst”, is de positionering van Ede oost rond 4 thema’s uitgewerkt:

  • Stad in de food valley
  • Entree naar de Veluwe
  • Oord van zorg en bezinning
  • Centrum van cultuur en historie

De status van de bijeenkomst was me onduidelijk. Werden we nu tussentijds op de hoogte gebracht of konden we nog van alles inbrengen? In de aankondiging werd de suggestie gewekt dat dit laatste het geval is maar gaandeweg de bijeenkomst twijfelde ik hieraan. Het is ook niet zo relevant voor mij. Betrek de inwoners maar bij de inrichting dan bewaak ik wel de grote lijnen van het project Ede-oost. Ik ben na de inleidingen maar weggegaan.

Komen de miljoenen voor Ede oost nu wel of niet?

Donderdag 09 oktober 2008

Van tijd tot tijd is er een informatieve bijeenkomst. Hierbij praat het college de raad bij over een bepaald onderwerp. Vanmiddag was dat Ede-oost en de spoorzone. Recent ontvingen we de voorwaardelijke toezegging van minister Eurlings over het beschikbaar stellen van 40 miljoen euro voor de spoorzone. Voorwaarde is wel dat de raad zich garant stelt voor de dekking van 75% van de investeringen. In totaal zijn deze investeringen 171 miljoen euro. Dus moet een bedrag van 128 miljoen euro gedekt zijn. En dat is nog een hele toer want veel is speculatief omdat de dekking bestaat uit toekomstige en te verwachte inkomsten zoals bijdragen van projectontwikkelaars en verkoopopbrengsten van de grond voor woningbouw en kantorenbouw. Maar de ontwikkelingen zijn hier heel onzeker zodat je jezelf snel rijk rekent. Hier kleeft dus wel een onzekerheid aan. Niet duidelijk werd welke onzekerheidsmarges worden gehanteerd. Wel werd een bedrag van 16 miljoen euro genoemd als dekkingstekort bij bovenwijkse voorzieningen en 26 miljoen als risicobuffer. Hier moeten we toch nog maar eens goed naar kijken. In de leeskamer ligt vertrouwelijk de samenwerkingsovereenkomst met de Grondmij en Fortis vastgoed, die samen eigenaar zijn van het ENKA terrein. Misschien liggen hier ook wel weer kansen want als gevolg van de kredietcrisis zal Fortis vastgoed onder deze naam snel van het toneel verdwijnen.

Fietsen in Ede-oost

Dinsdag 09 september 2008

In Ede oost staat van alles op stapel. Per 1 januari 2010 wordt het kazerneterrein door defensie overgedragen aan de gemeente Ede. Samen met het Enka terrein en de spoorzone aan de Parkweg is er dan een aaneengesloten gebied waar ruimte is voor woningen, bedrijven en ontspanning. En bij dit laatste gaat het om musea, een expositieruimte, een kunsthal en een ruimte waar kunstenaars kunnen werken. Er was al een werktitel hiervoor: exposeum. Het gaat om een van de grootste ontwikkelingsprojecten uit de geschiedenis van Ede. Vanmiddag is de raad uitgenodigd om het militair terrein te verkennen. Op dit terrein staan circa 30 monumentale gebouwen die moeten worden ingepast in de nieuwe wijk. Dat is een hele uitdaging waar je niet zomaar een besluit over kunt nemen. De gebouwen vormen als het ware een staalkaart van de Nederlandse kazernebouw van de laatste 100 jaar. En er voor zorgen dat duurzaamheid ook een rol speelt in de nieuwe bestemming van deze gebouwen is een verhaal apart. Denk alleen maar aan de fraaie stalen kozijnen die een gebouw karakteristiek maken maar die er ook voor zorgen dat je in de winter flink bij moet stoken. Er zijn drie fasen voorzien om tot een besluit te komen. In eerste instantie een brainstorm fase over de thema’s die leidend moeten zijn bij de ontwikkeling. Denk dan aan thema’s als food valley, Veluwe, kunst en cultuur en bezinning. Vervolgens moeten de ideeën uit de brainstorm fase worden uitgewerkt in voorstellen. Tot slot kan over deze voorstellen worden gediscussieerd. Eind dit jaar moet fase 3 zijn afgerond. Dat was het verhaal maar ik durf hier wel te schrijven dat dit niet haalbaar is. Zo zal er nog wel meer vertraging optreden. Ik denk dat diersoorten als dassen en vleermuizen nog wel aandacht zullen vragen maar ook de grond die op bepaalde plaatsen behoorlijk vervuild is. Ik heb dat bij een rondgang deze middag nog kunnen constateren. Een mooi groot gebouw dat alweer jaren geleden is gebruikt als garage stonk nog enorm naar diesel. En ik heb zo de indruk dat ze destijds niet zo precies zijn geweest met de milieu eisen. En dan waren die toen ook nog veel minder strikt dan nu.

Archief



Rubrieken